28 januari 2020 in het Van der Valk te Breukelen

Seminar informatiebeveiliging; Deel 1

Informatiebeveiliging, het woord zou zomaar in de top 10 van meest voorkomende woorden in nieuwsberichten van 2019 kunnen komen. Op nagenoeg dagelijkse basis is er dit jaar wel berichtgeving geweest omtrent informatiebeveiliging en alles wat dit behelst. De aankomende weken zullen wij, in aanloop naar ons seminar op 28 januari een viertal blogs publiceren welke elk op een unieke manier dieper in gaat op het aankomende evenement. Deze week, de noodzaak van dit seminar. 

Informatiebeveiliging in 2019

Omdat het jaar nog niet ten einde is, kunnen we momenteel nog niet met harde cijfers komen over de staat van cyberdreiging in Nederland. Maar als experts op het gebied van informatiebeveiliging kunnen we wel een aantal aannames maken welke, in onze optiek, gegrond zijn. Zo kunnen we stellen dat er een substantiële stijging is geweest in het succes van malware-aanvallen dit jaar. In 2018 was er al een trend te zien waar hackers steeds vaker voor de gijzeling van bestanden gaan in plaats van het stelen van deze bestanden. Waarom? Hier valt simpelweg meer aan te verdienen en dat is toch vaak de belangrijkste motivator. Dit blijkt ook uit een rapport van Interpol waarin de voornaamste cyberdreigingen van 2019 worden besproken. Hieruit blijkt dat het aantal malware-aanvallen is afgenomen, maar dat het “succesratio” wel gestegen is. Dit komt omdat er gerichter wordt aangevallen en er eerst onderzoek gedaan wordt naar de infrastructuur om zo efficiënter te werk te kunnen gaan.

Tevens durven we ook wel te verkondigen dat het aantal phishing aanvallen spectaculair gestegen is in 2019. Wie heeft er dit jaar ten slotte geen sms’jes gehad van zijn of haar bank, de belastingdienst of mobiele provider? Phishing aanvallen worden steeds ingenieuzer door het gebruik van verschillende platformen, accurate aanhef en het gebruik van andere persoonsgegevens. Waar men soms wat lacherig doet om de overduidelijk malafide sms-berichten, is phishing toch nog steeds dé manier voor aanvallers om het systeem binnen te komen. Zo blijkt ook uit het groeiende ‘succes’ van CEO-fraude. Bij deze vorm van phishing ontvangt een medewerker op de financiële afdeling een betaalverzoek van de baas (CEO). Hierin wordt verzocht een flink bedrag over te maken naar een rekening in het buitenland. Inmiddels staat de teller bij fraudehelpdesk op 777 meldingen van CEO-Fraude. Totale schade tot nu toe in 2019? € 4,5 miljoen euro.

Het valt of staat met menselijk handelen

Waar bij informatiebeveiliging altijd snel wordt gewezen naar de IT-zijde van het verhaal, is de factor “mens” misschien nog wel bepalender. Zo blijkt uit onderzoek van Alertonline dat de bezorgdheid om digitale veiligheid op de werkvloer wel groeit, maar het totale percentage van slechts 27% nog steeds reden tot zorgen is. Wij zijn dan ook van mening dat zelfs een organisatie met de meest optimale IT-security in huis nog steeds kwetsbaar is omdat je simpelweg je werknemer niet achter een firewall kunt plakken. Het verhogen van bewustzijn onder elke laag van de werknemers zou dan ook een van de voornaamste doelen moeten zijn voor menig organisatie in 2020. Dit begint echter natuurlijk bij het opzetten van bedrijfsprocessen waar informatiebeveiliging zit ingebakken. Veiligheid moet dus niet iets zijn dat op zich zelf staat maar moet als het ware embedded zijn in de dagelijkse werkzaamheden van alle werknemers, ongeacht positie.

En dat is dan ook de reden dat een seminar als deze zo noodzakelijk is. Naast het feit dat we u voorzien van relevante informatie, demonstraties en tips dient een seminar ook het bewustzijn te verhogen. Dit neemt u, als bezoeker, namelijk weer mee naar uw organisatie om vervolgens te kunnen inzetten ten behoeve van het verhogen uw informatiebeveiliging, op zowel technisch, menselijk en organisatorisch vlak.

Samen met Rootsec, Amitron en NextTech Security organiseert Beschermheren het seminar “informatiebeveiliging versimpeld” op 28 januari 2020 in het Van der Valk te Breukelen. Voor tickets of meer informatie kunt u hier terecht.

Beschermheren

Hessenbergweg 109
1101 BS Amsterdam Zuid Oost
T 020 21 70 444
info@beschermheren.nl
Routebeschrijving

Algemene voorwaarden

A man should look for what is, and not for what he thinks should be.

Albert Einstein