Het gevaar van inloggen op een openbaar wifi netwerk (en 5 tips voor als je het tóch doet)

Inloggen op een openbaar wifi netwerk; je weet dat het niet geheel veilig is maar stiekem doen we het allemaal wel eens. Op de luchthaven bijvoorbeeld, in de trein naar je werk of bij de McDonalds. Maar dat is nou juist waar de nekharen van onze privacy expert Lieneke van overeind gaan staan. Daarom komt zij met 5 handige tips; mocht je het tóch doen.

 

Waarom wordt het juist afgeraden om gebruik te maken van een openbaar wifi netwerk? Dit soort netwerken zijn zoals de naam het al zegt toegankelijk voor iedereen, ook voor hackers. Door in te loggen op een openbaar wifi netwerk stuur je jouw gegevens naar de router van de wifi hotspot. Hackers kunnen vervolgens gemakkelijk je wachtwoorden en inloggegevens onderscheppen. Daarnaast kan ook de eigenaar van het wifi netwerk, met de juiste tools, alle verstuurde en ontvangen data op je computer of telefoon inzien. Geen veilige situatie! Daarom deze 5 tips:

 

Tip 1: Gebruik altijd je eigen mobiele data! Dat is het meest veilig.

Wil je toch inloggen op een openbaar wifi netwerk, installeer dan VPN op je telefoon. Op die manier word je internetverkeer omgeleid en versleuteld via een externe server. Heb je geen VPN? Bezoek dan alleen versleutelde websites die beginnen met HTTPS. Op deze websites weet je zeker dat je persoonlijke gegevens niet worden gelekt.


Tip 2: Maak alleen verbinding met netwerken met versleuteltechnieken WPA2 (beste) en WPA (redelijk).

WPA staat voor WiFi Protected Access en beveiligd een draadloos netwerk door het versleutelen van data. De versleuteltechnieken die een wifi netwerk gebruikt kun je vinden bij de details van het desbetreffende netwerk. Als er ‘Open’ staat of ‘WEP’ is deze niet goed beveiligd. Openbare wifi netwerken en het aanmaken van een account nadat je met het wifi netwerk bent verbonden zijn overigens per definitie niet veilig.

 

Tip 3: Zet het automatisch verbinden met openbare Wifi netwerken uit.

In de instellingen van je telefoon, laptop of tablet kun je de optie voor automatisch verbinding maken met beschikbare netwerken uitschakelen. Zo voorkom je dat apparaten verbinding maken met een netwerk zonder jou toestemming. Gebeurd dit toch? Voer dan geen persoonlijke gegevens zoals wachtwoorden en inlognamen in. Mocht je gebruik maken van je mobiele data via 3G of 4G, zet dan de instelling voor het gebruiken van Wifi helemaal uit.

 

Tip 4: Gebruik tweestapsverificatie voor toegang tot je online accounts

Wanneer je gebruik maakt van een openbaar wifi netwerk bestaat de kans dat hackers meekijken wanneer je inlogt bij je online accounts. Echter, met tweestapsverificatie is alleen het invoeren van een wachtwoord niet meer voldoende. Een beveiligingscode, die je in de meeste gevallen ontvangt via sms, dient dan als digitaal slot om hackers buiten de deur te houden. Zonder deze code is het onmogelijk om in te loggen in je account. Aanrader: maak gebruik van een authenticator app zoals die van Google, Microsoft of Last Pass. Een dergelijke app genereert iedere dertig seconden een nieuwe toegangscode en is dus éxtra veilig!

 

Tip 5: Zorg dat applicaties, computerprogramma’s en andere software up-to-date zijn

Updates zijn bedoeld om bepaalde fouten in een app of software te repareren. Het updaten van apps en besturingssystemen is dus in de eerste plaats nodig om te beschikken over de nieuwste verbeteringen en functionaliteiten. Maar daarnaast blijf je ook beschermd tegen beveiligingsrisico’s. Voer je deze updates niet uit, dan worden fouten en kwetsbaarheden niet gerepareerd en maken hackers hier handig gebruik van om bij je persoonlijke informatie komen.

 

Beschermheren is specialist in informatiebeveiliging en privacy. Onze security experts en privacy officers helpen organisaties om ‘in control’ en compliant te zijn aan de huidige wet- en regelgeving. Met goed advies, en het inzichtelijk maken van mogelijke risico’s, treffen we de juiste maatregelen om beveiligingsrisico’s te minimaliseren. Meer weten? Bekijk onze aanpak of neem contact op!

 

Beschermheren

Daalwijkdreef 35
1103 AD Amsterdam
T 020 21 70 444
info@beschermheren.nl
Routebeschrijving

Algemene voorwaarden

A man should look for what is, and not for what he thinks should be.

Albert Einstein