Maak kennis met onze nieuwe Beschermheer: Wil van Egdom

Het is een turbulente periode geweest en als we eerlijk zijn, dan is dat het nog steeds. Dat weerhoudt ons er echter niet van om door te groeien en stappen te nemen. Daarom zijn wij zeer verheugd dat we ook in deze tijden ons team nog kunnen versterken. En hoe! Maak kennis met Wil van Egdom, onze nieuwste Beschermheer.

Beste Wil, welkom bij Beschermheren. Heb je er zin in?

Ik heb er absoluut zin in! Ik heb negen jaar bij dezelfde organisatie (Greenpeace) gewerkt als Interne Security Officer. En ondanks dat dit een zeer interessante club was, merkte ik dat ik wel toe was aan iets nieuws. Zin om nieuwe dingen te leren, complexe problemen op te lossen en andere mensen te ontmoeten. Kortom, weer wat spanning en uitdaging terug te brengen.

Wij weten al dat wij een hele leuke club zijn maar waarom koos jij voor Beschermheren?

Dit is een goed verhaal. Ik ben, jaren geleden, terugverhuisd naar het mooie Amsterdam. Het voormalige sociale huurappartement dat ik kocht had nogal wat aandacht en vakmanschap nodig. Ondanks dat ik zelf handig ben, wist ik dat ik deze klus niet zelf zou gaan klaren. Ik heb daarom gebruik gemaakt van de diensten van Klusheren; gepensioneerde vakmannen die, ondanks hun pensioen, nog met hun vak bezig willen zijn. De positieve ervaring die ik hieraan overhield zorgde voor een trigger toen ik de naam Beschermheren voorbij zag komen. De handige website en het prettige gesprek met Marc en Ad heeft mij uiteindelijk ook een Beschermheer gemaakt.

Wat ga je voornamelijk doen bij Beschermheren? Zijn er zaken waar je het meeste naar uit kijkt?

Waar ik het meest naar uitkijk? Klussen met veel uitdaging en waar ik niet meteen in een gespreid bedje terecht kom. Inmiddels ben ik gestart met een mooie opdracht bij een organisatie die zich al meer dan 100 jaar inzet voor een gezonde bevolking in een gezonde leefomgeving. Mijn opdracht is om te ondersteunen bij het realiseren van de informatiebeveiligingsdoelstellingen. Om dat te doen bij een organisatie die behoorlijk onder druk staat in deze Covid-19 tijd is geen sinecure en daarom een hele interessante kluif. Erg leuke en interessant organisatie trouwens.

Het zijn rare corona tijden maar heb je desondanks al wat collega’s ontmoet? Eerste indrukken?

Alles gaat momenteel natuurlijk via video conference. Het gebouw heb ik helaas nog niet van binnen mogen bewonderen. Gelukkig is iedereen die ik spreek goed bereikbaar en neemt men ruimschoots de tijd voor mijn beginnersvragen. Een prima eerste indruk dus.

Kan je ons iets vertellen over je carrière tot dusver? Wat heb je hiervoor gedaan en wat hoop je nog te doen?

Ik ga natuurlijk al even mee en heb voor prachtige organisaties mogen werken zoals dus voor Greenpeace maar ook KPMG en BT Benelux. Ook bij deze bedrijven heb ik altijd een rol gehad in de Information Security. Gedurende mijn periode bij Beschermheren hoop ik nog een aantal jaar uitdagende opdrachten te gaan doen en veel nieuwe mensen te ontmoeten. Daarnaast wil ik ook een bijdrage leveren in het verhogen van de knowhow van mijzelf en van mijn collega’s.

Je hebt negen jaar bij Greenpeace gewerkt, lijkt mij een mooie organisatie. Wat heeft je doen besluiten om toch deze stap te maken?

De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik na zeven jaar wel klaar was met wat ik daar, vanuit scratch, heb opgezet. Mijn werk werd na verloop van tijd een herhaling van zetten. Qua IT is Greenpeace ook voornamelijk gericht op kantoorautomatisering, terwijl mijn interesse juist wordt gewekt bij een complexere productieomgeving vol met uitdagingen.

Je hebt een indrukwekkend cv met ruim 25 jaar aan ervaring binnen de information security. Ben je nog steeds niet uitgespeeld? Wat maakt het nog steeds zo leuk voor jou?

 Security blijft technisch inhoudelijk altijd vernieuwen, dus bijleren blijft noodzakelijk. Maar het belangrijkst vind ik toch wel dat security zich voornamelijk afspeelt op het raakvlak tussen (eind)gebruiker en techniek. Mensen die technologie gebruiken, op allerlei verschillende manieren en met verschillende belangen, achtergronden etc. Dat verveelt nooit.

2020 was een raar jaar maar 2021 belooft ook een uitdaging te worden, niet in de laatste plaats op het gebied van informatiebeveiliging en cybersecurity. Wat zijn jouw verwachtingen voor 2021?

Er zijn een aantal zaken waarvan ik verwacht dat die zullen gebeuren in 2021. Een korte opsomming:

  • Spear phishing leidt tot compromitteren van systemen met Ransomware

Hiervan twee smaken,

    1. gegevens zijn gelocked en je kunt er pas weer bij als je betaalt.
    2. gegevens zijn gestolen en worden gelekt als je niet betaalt.
  • Compromitteren van omgevingen door piggy backen van malware op (in) bestaande software. Voorbeeld hiervan is de recente SolarWinds hack.
  • Compromitteren van een breed scala aan internet gekoppelde randapparatuur (Internet of Things) als gevolg van zwakheden in IOT hardware/firmware.
  • Aanvallen op VPN en RDP-oplossingen zodat de PC van het toenemend aantal thuiswerkers kan worden gebruikt als stepping-stone naar interne netwerken.
  • Een significante nieuwe kwetsbaarheid in Windows 7 leidt, als zero-day, tot het grootschalig compromitteren van systemen.
  • Elke publiek toegankelijke inlog met alleen een wachtwoord (dus zonder sterke authenticatie) heeft grote kans te worden gecompromitteerd in 2021

Nog even kort over de persoon Wil van Egdom. Wat doe je graag in je vrije tijd? Bepaalde hobby’s of rariteiten die je graag wilt delen met de lezers?

Ik woon vlak bij de Amsterdamse Gaasperplas waarin ik graag, met andere mensen regelmatig rondjes zwem. Niet het hele jaar door, nu vind ik het zelfs met wetsuit een beetje te koud voor een uurtje zwemmen. Dus ik wijk uit naar het zwembad. Verder ga ik graag kamperen met mijn vriendin en ook soms met de kinderen. Dat varieert van een trekkerstentje, een ruime de Waard tent of we gaan wat langer weg met onze kampeerbus.

Is er nog iets dat je graag kwijt wilt aan onze lezers?

Je organisatie veilig maken is een stuk makkelijker dan veilig blijven.

 

 

Beschermheren

Hessenbergweg 109
1101 BS Amsterdam Zuid Oost
T 020 21 70 444
info@beschermheren.nl
Routebeschrijving

Algemene voorwaarden

A man should look for what is, and not for what he thinks should be.

Albert Einstein